Skip to main content

Workshop bij Simone’s kitchen

Simone, is de oprichter en eigenaar van Simone’s kitchen. Ze is foodfotograaf, foodblogger en kookboekautheur. Maar eigenlijk is het allemaal begonnen met een simpele blog. Ze vond het leuk om haar maaltijden te fotograferen en er wat leuks over te schrijven. Kortom; mensen inspireren!

Sinds een aantal jaar biedt ze workshops aan, voor beginners maar ook de gevorderden. Ze heeft een foodstylist waarmee ze standaard samenwerk. Alex, een leuke vlotte vrouw met een rappe babbel die al haar creativiteit kan stoppen in het maken van ondergronden en het verven, scheuren en combineren van materialen. Je kan het zo gek niet bedenken, alles lijkt bruikbaar.

De ochtend

Iedereen druppelt langzaam binnen, er staan allerlei lekkere dingen op tafel. We stellen ons aan elkaar voor en gaan zitten aan een lange rustieke eetafel. Wanneer iedereen voorzien is van een kopje koffie begint Simone met haar intro. Hoe ze is begonnen en welke techniek er achter de camera schuilt. De belangrijkste begrippen zijn: ISO, Diafragma en Sluitertijd. Hoe stel je ze in en welke trucjes kun je toevoegen om een beeld perfect te maken.

Styling

Het beheersen van je camera is deel 1. Maar hoe laat je iets er lekker uitzien en hoe zet je een bepaalde sfeer neer? Dat is een ander verhaal. En daar komt Alex in beeld! De foodstylist.

Alex is een enthousiaste “snelle jelle” (herkenbaar). Ze begint haar verhaal in een rap tempo! Ze vertelt aan de hand van voorbeelden hoe ze tot bepaalde beelden is gekomen en geeft tips over hoe je het gewenste effect in een foto kan creëren. Een echte eyeopener was dat alles wat er gefotografeerd wordt, op kleine schaal wordt gemaakt. Er worden alleen ontbijtbordjes gebruikt en gerechten hebben een omvang van een kindermenu. Ook gebruiken ze alleen mat bestek, zo voorkom je spiegeling. Want een spiegeling uit je oma’s theelepeltje halen is een hele kluif.

The real deal

Na de informatieve ochtend is er een lekkere lunch met verse soep, salades en een broodje ‘on the side’. Zodra iedereen weer kloek staat, beginnen we met het echte werk. Er zijn ingrediënten gehaald voor 3 gerechten. 1 ontbijt gerecht: yogurt met cruesli, 1 lunch gerecht: een salade; 1 toetje: Een rabarber tiramisu. De gerechten moet je zelf samenstellen. Zo moet je zelf beslissen wat belangrijk is in je beeld en wat je wel en niet wil laten zien.

Aan de slag dan maar. Je rent natuurlijk zo snel mogelijk naar de prop kast toe om de leukste schaaltjes en lepels te pakken. Daarna ga je je ondergronden pakken. Een beetje mix en macth. Als laatst maak je je gerecht op. Een klodder yoghurt hier en een scheutje thee daar. Nog een flinke lepel cruesli and we’re all set! Klaar om te schieten!

Het laatste halfuurtje is er wat uitleg over nabewerking. Dat doet Simone in Lightroom, mochten er nou heel erg ingewikkelde klussen zijn heeft ze iemand die ze kan inschakelen om het heftige photoshop werk te doen. De laatste vragen worden beantwoord en de dag zit er op!

5 Tips voor next level foodfotografie:

1. Instellingen:

Leer je camera kennen, het is een enorm voordeel als je weet hoe je manueel kunt schieten. Dan ben je zelf de baas over je camera en heb je alles zelf in de hand. Een laag diafragma brengt heel veel sfeer met zich mee. Gebruik bij voorkeur een een diafragma van 2.8 zo heb je enorm veel scherpte diepte en ontstaat er een lekker beeld.

2. Daglicht:

Daglicht is het makkelijkste licht om mee te fotograferen, voordeel is ook als je met daglicht fotografeert “zie” je wat je gaat schieten. Studiolicht is een tikkeltje moeilijker. Daarvoor zul je eerst het een en ander moeten instellen voordat je aan de slag kan. Dus hou het simpel en ga lekker bij het raam staan.

3. Een scherpe foto:

Hoe vervelend is het als een foto onscherp is? Probeer je camera altijd op statief te plaatsen of op een muurtje. Je kunt ook tegen iets aan leunen om wat steviger te staan, scheelt een boel! Activeer de zelfontspanner op je camera op 2 sec. en druk op de knop om een foto te maken (dit gebeurt na 2 seconden). Zo ben je verzekerd van een onbewogen foto.

4. Ondergrond:

Wat er naast of onder het product gebeurt is heel erg bepalend voor de sfeer in de foto. Het kan ervoor zorgen dat je product er echt uit knalt of helemaal wegvalt. Een klinische witte ondergrond zal minder aanspreken dan een oude plank. Investeer in leuke ondergronden, oude tafels, broodplanken of maak ze zelf. Er staan super veel d.i.y. tutorials op youtube!

5. Klein is fijn

In foodfotografie is het slim om gebruik te maken van kleine bordjes, glazen, bestek. Een goed gevuld dinerbord is een monsterklus om die lekker uit te laten zien, er moeten dan zoveel ingrediënten op dat het eten niet meer luchtig te krijgen is.

Gebruik ontbijtbordjes, kleine glaasjes en klein bestek.